ΚΡΥΨΟΡΧΙΑ
Ως κρυψορχία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης (Εικόνα 1). Είναι η συχνότερη διαμαρτία της ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων στα αγόρια. H ατελής αυτή κάθοδος του όρχη παρατηρείται μέχρι και στο 30% των πρόωρων νεογνών, και στο 3% των τελειόμηνων. Επειδή η κάθοδος αυτή συνεχίζεται ως και τον 10ο μήνα της ζωής, η κρυψορχία συναντάται στο 1% περίπου των αγοριών κατά το τέλος του 1ου έτους της ζωής τους. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση με την απουσία του όρχη στην ψηλάφηση του οσχέου και την ανεύρεσή του σε υψηλότερη θέση στην βουβωνική χώρα, χωρίς να είναι εφικτή η κατά την εξέταση χωρίς τάση τοποθέτησή του εντός του οσχέου. Συνήθως το σύστοιχο με τον υψηλότερο όρχη ημιόσχεο είναι υποπλαστικό, λιγότερο ανεπτυγμένο, συγκριτικά με το αντίθετο (Eικόνα 2). Διαφορετική οντότητα αποτελεί ο ανελκώμενος όρχης, ο οποίος αν και βρίσκεται σε υψηλότερη θέση κατέρχεται κατά την εξέταση εντός του ημιοσχέου χωρίς τάση, αλλά δεν παραμένει απαραίτητα εκεί λόγω ισχυρού μυικού αντανακλαστικού. Σε περίπτωση που ο όρχης είναι αψηλάφητος κατά την κλινική εξέταση (<20%), μπορεί ο υπερηχογραφικός έλεγχος να βοηθήσει στην εντόπισή του, ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και μαγνητική τομογραφία για την ανεύρεση ενός όρχη σε υψηλή ενδοκοιλιακή θέση. Η χορήγηση ορμονών μπορεί να βοηθήσει στην ειδική περίπτωση που δεν μπορούν να ψηλαφηθούν και οι δύο όρχεις.
Η βασική σημασία της κρυψορχίας και ανάγκη χειρουργικής της αντιμετώπισης, έγκειται στο γεγονός ότι ο εκτός της φυσιολογικής θέσεώς του ευρισκόμενος όρχης, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, εμφανίζει αλλοιώσεις των φυσιολογικών λειτουργιών του. Έτσι παρουσιάζει διαταραχές τόσο στην παραγωγή τεστοστερόνης όσο και στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Επίσης εμφανίζει αυξημένο το ενδεχόμενο κακοήθους εξαλλαγής, συστροφής, και τραυματισμού.
Η ορχεοπηξία, δηλαδή η χειρουργική καθήλωση του όρχεως στο σύστοιχο ημιόσχεο, πρέπει να εκτελείται με την συμπλήρωση του 1ου έτους της ζωής, σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα.